
a diós alaphoz:
- 10 dkg dió, durvára vágva
- 7 dkg cukor
- 3 evõkanál méz vagy juharszirup
- 5 dkg vaj
- 3 evõkanál tejszín
- 1 kész piskóta tortalap
a töltelékhez:
- 3 evõkanál zselatin
- 2-3 evõkanál citromlé
- 1 dl joghurt
- 3 evõkanál méz vagy juharszirup
- 50 dkg sárgabarack, kimagozva, felezve
- 1 narancs leve
- 1 evõkanál étkezési keményítõ
- 3 evõkanál baracklikõr
- 3 dl tejszín
a tetejére:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
A diót a cukorral, a mézzel, a vajjal és a tejszínnel feltesszük a tûzre. Egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk. A tortalapot kettévágjuk, az egyik felére a diós masszát rákenjük. A torta tetejére a tojásfehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd a masszából egy sütõpapírral bélelt sütõlapra habzsákból csinos tölcsérformákat nyomunk. Langyos, 150 ?C-os sütõbe toljuk (légkeveréses sütõben 135 ?C), és kb. 15 perc alatt megsütjük, azaz inkább szárítjuk.
Amíg a habcsókok hûlnek, a zselatint egy kevés vízben feloldjuk,
a felmelegített citromlébe keverjük. Egyszer felforraljuk, majd a joghurtba dolgozzuk. A mézzel édesítjük, és félretesszük. A barackot a
narancslével és a keményítõvel felforraljuk, a likõrrel ízesítjük, és szintén hûlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a joghurtos masszával egybeforgatjuk.
A diós alapot egy kapcsos tortaformába fektetjük. A sárgabarackkompótot rákanalazzuk, a joghurtos tejszínt a tetejére simítjuk. Legalább
1 órára a hûtõszekrénybe állítjuk. Ezután a karimát lehúzzuk, a második tortalapot 12 cikkre vágjuk, mindegyik tetejére 1-1 habcsókot ültetünk.
A tortát tálra csúsztatjuk, és a habcsókos cikkeket a tetejére illesztjük.
Utolsó kommentek