
80 dkg bárány- vagy faggyúmentes birkalapocka
1-1 evőkanál vaj és olaj
só, őrölt bors
50 dkg zöldbab
15 dkg szárzeller
40 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
2-3 kisebb paradicsom
3 szál újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 l birkacsontleves (más csontból is jó)
2 babérlevél
2-3 szál friss tárkony
1 ág friss majoránna
Az esetleges faggyús részeitôl alaposan megtisztított, megmosott húst kis kockákra vágjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a zöldbabot és a szárzellert kétcentis darabokra, a burgonyát, a sárgarépát, a vöröshagymát és a paradicsomot kis koc-kákra, az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A húst a vaj és az olaj keverékén 5-7 percig pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és egy leveses fazékba átöntjük. A vöröshagymát és a fokhagymát a hús visszamaradt zsiradékán üvegesre pároljuk, majd a húshoz adjuk. A fazék tartalmát a csontlevessel felöntjük, a babérleve-let egy szem burgonyával együtt beledobjuk, és közepes lángon, lefödve kb. 40 percig fôzzük. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldséget a csontlevesbe szórjuk és kb. 15 percig közepes lángon tovább fôzzük, közben sóval, ôrölt borssal f%szerezzük. A megmosott tárkony- és majoránnaleveleket szárukról lecsipkedjük, az újhagymával és a paradicsommal együtt a leveshez adjuk, és további 5 perc alatt készre fôzzük. Ha kell utánasózzuk, borsozzuk. Jó étvágyat!
Utolsó kommentek